Nieres un urīnceļu darbības traucējumi
Gremošana un gremošanas traucējumi
Vīriešu veselība
Sirds un asinsvadu slimības
Vitamīni
Organisma attīrīšanās un atjaunošanās
Imunitāte
Acis un acu darbības traucējumi
Nervu darbības traucējumi
Alerģija
Saaukstēšanās
Sieviešu veselība
Kaitīgie ieradumi
Iesnas un deguns
Āda un ādas slimības
Mutes dobuma higiēna
Aktuālie un citi jautājumi
Galvas smadzeņu darbības traucējumi
Sāpes
Klepus
Aknu un žultspūšļa darbības traucējumi
Ausis un ausu darbības traucējumi
Vēnu slimības
Vakcinācija
Bērnu veselība
Vai organisma skābju-sārmu līdzsvara traucējumi ir koriģējami?
Organisma skābju - sārmu līdzsvara traucējumi ir visai izplatīti, bet mūsu zināšanas par tiem vājas. Pacienti par šiem traucējumiem interesējas. Vēl vairāk – dzirdēts, ka rietumvalstīs cilvēka skābju - sārmu līdzsvara korekcija ir ļoti populāra...
Līdzsvaram starp H+ un OH- joniem organisma vielmaiņā ir ļoti būtiska nozīme. Normālos fizioloģiskos apstākļos tas nosaka pastāvīgu asins pH 7,36 - 7,44. Šī pH pastāvība organismam ir ļoti svarīga, jo pat samērā niecīgas minētā raksturlieluma pārmaiņas spēj izraisīt dzīvībai svarīgu funkciju traucējumus. It kā šķietami nelielas asins pH pārmaiņas līdz 7,0 un 7,8 cilvēku nonāvē, jo tiek būtiski traucētas enzīmu sistēmu funkcijas.   

   pH – organisma universāls raksturlielums.

   Dažu cilvēka organisma šķidrumu/izdalījumu pH

Šķidrums/izdalījums
pH
Serums
7,36 - 7,44
Siekalas
6,4 - 7,9
Kuņģa sula
1,5 - 2,0
Žults (pūslī)
5,4 - 6,9
Izkārnījumi
6,8 - 7,6
Urīns
4,5 - 8,0
Āda (dažādu slāņu šūnstarpu šķidrums)
6,2 - 7,5



   pH testu izpilde
Testi ir vienkārši un tos viegli un ātri var veikt mājas apstākļos. Rietumvalstīs šos testus izmanto jau sen. Uzskata, ka pH teststrēmelēm jābūt katras ģimenes aptieciņā blakus termometram. Siekalu un urīna pH testi ļauj spriest par minerālvielu rezervēm organismā un skābju-sārmu līdzsvara stāvokli.

   Siekalu pH ir samērā konstants, un to veselības paškontroles nolūkā pacientiem iesaka mērīt divas dienas nedēļā – no rīta un vēlāk.
Siekalu pH mērī arī pirms un 10 - 15 min pēc maltītes.
Pēc maltītes siekalās sārmaino minerālvielu daudzums ļoti pieaug. Tādēļ šīm siekalām jābūt sārmainām.
Ideāls siekalu pH ir 6,8 - 7,0 (norma 6,5 – 7,5) pirms un ap 8,5 pēc maltītes.
Ja siekalu pH pirms maltītes, piemēram, ir 5,5, bet pēc maltītes būtiski nepieaug, tas liecina par sārmaino minerālvielu trūkumu.
Ja siekalu pH pēc maltītes mazinās, tas norāda uz sārmaino minerālvielu rezervju izsīkumu organismā.

   Urīna pH.
Urīna pH = 6,0 - 6,5 no rīta un 6,5 - 7,0 vakarā liecina par labu skābju - sārmu līdzsvaru.
Acidoze (pH mazināts – novirzīts uz skābo pusi) ir stipri bieži. Tai ir daudz cēloņu, ieskaitot pārlieku daudz gaļas, bet maz dārzeņu lietošana. Acidozi veicina iekaisīgas, sirds un asinsvadu, žults un nierakmeņu, alerģiskās slimības, drudzis, ļaundabīgi audzēji, artrīts, osteoporoze, podagra, alkoholisms, Candida , novecošana.
Skābju neitralizācijai un izvadīšanai organisms izmanto dzīvībai svarīgos orgānos un kaulos esošās minerālvielas (kalciju, magniju, nātriju, kāliju). Acidoze novājina organisma sistēmas.
pH novirze uz sārmaino pusi – alkaloze - ir krietni retāk. Baktērijas, vīrusi un parazīti sārmainā vidē nespēj dzīvot. Sārmainu urīna pH izraisa veģetārisks uzturs, urīnceļu infekcija, vemšana, medikamenti.
Arī alkalozes gadījumā skābju - sārmu līdzsvara sasniegšanai vajadzīgs ilgāks laiks nekā acidozes gadījumā.
Jāapzinās vienkārša patiesība: biežākā slimība cilvēkam ir iekaisums, un biežākais skābju - sārmu līdzsvara traucējums
metaboliskā acidoze (!).

   pH-metristu u.c.  viedokļi
  • Siekalu pH = 6,0 - 6,5 – iespējams, jūsu organisms ir slims,
  • siekalu pH = 4,5 - 5,5 – ļoti iespējams, jūs esat slims.
Ļaundabīga audzēja slimnieka organismā, it īpaši audzēja terminālā stadijā, gadījumā ir stipra acidoze. Slimnieku siekalu pH ir ap 4,5. Viņiem ļoti trūkst sārmaino minerālvielu, galvenokārt kalcija un magnija. Vēzis nevar pastāvēt sārmainā vidē.
pH pārmaiņas saistītas ar vairāku vielu trūkumu organismā un  klīnisko  simptomu attīstību.

   Siekalu pH mazināšanos (skābāku reakciju par normālo) izraisa
-    ilgstoša spriedze;
-    ar olbaltumiem bagāts uzturs, gaļas ēdieni;
-    drudzis, stipra svīšana;
-    acidoze, cukura diabēts, podagra;
-    liela fenacetīna deva, amonija hlorīds u.c.;
-    siekalu dziedzeru funkciju traucējumi/slimības
uz tām norāda zems siekalu bazālais pH (piemēram, 5,4), zems stimulēto siekalu pH (piemēram, 5,8) un maza buferkapacitāte;
-    mutes mikrofloras, enzīmu maiņas un gremošanas sistēmas darbības traucējumi.

   Pārlieku skāba pH sekas:
•    hronisks nogurums, cilvēks kļūst viegli aizkaitināms, pastiprināta sāpju sajūta, anēmija;
•    t.s. kairinātais jeb skābais kuņģis;
•    šāds pH der slimību izraisošām baktērijām;
•    zobu emaljas demineralizācija (minerālvielu zudums, zobu kalcinēto audu [emaljas] šķīšana). Ja siekalu pH sasniedz vai kļūst ≤5,5, pastiprinās demineralizācija un tiek veicināts kariess;
•    zūd mucīna eļļojošā darbība. Normāli, ja siekalu pH >5,5, mucīns plānā kārtā klāj mutes gļotādu un pasargā to no sausiem un cietiem uzturproduktiem.

   Siekalu pH paaugstināšanos (sārmaināku reakciju par normālo) izraisa
*    veģetārs uzturs, citrusaugļi, piena produkti;
*    alkaloze;
*    antibiotikas, salicilāti, nātrija bikarbonāts u.c.

   Sārmaina pH  sekas:
•    cilvēks jūtas labi, retāk slimo;
•    mutes mikrofloras, enzīmu un barības šķelšanas traucējumi
gremošanas vājināšanās;
•    biežāk ir aizcietējums un urīnceļu infekcijas, intoksikācija;
•    remineralizācija (jonu pārņemšana zobu emaljā no siekalām), arī zobakmens veidošanās.

   Par organisma skābju - sārmu līdzsvara korekciju

Ja skābju - sārmu līdzsvars un vispārējais stāvoklis ir  traucēts, to iespējams un vajag koriģēt.

   Organisma dabiskās sārmu rezerves palielina
•    pozitīvas emocijas;
•    līdzsvarots uzturs;
•    mērena fiziska slodze. Pārlieku lielas fiziskas slodzes gadījumā veidojas laktāts (acidoze) un cilvēka pašsajūta bieži pasliktinās;
•    sārmainas minerālvielas;
•    A un D vitamīns
•    preparāti, kas veicina magnija absorbciju.

   Praktiski padomi:
•    uzturā ieteic ietvert 80% sārmu (bāzes) un 20% skābes saturošu produktu (sk. tab. “Skābi un bāziski produkti”);
•    neēst daudz. Pirms maltītes ēst dārzeņus un augļus. Ēst vietējos dārzeņus (ap 70% svaigus, 30% apstrādātus). Dzert svaigi spiestu sulu;
•    barību košļāt ilgi, līdz siekalas to samitrina. Tad uz barību jau sāk darboties siekalu enzīmi;
•    tomēr ēšanas laikā dzert maz;
•    izmantot produktus, kas nesatur konservantus.

   Organisma dabiskās skābju rezerves palielina
•    sēklu eļļas;
•    C vitamīns;
•    kalcija preparāti;
•    cīņa pret urīnceļu infekcijas slimībām.

   Uzturproduktu ietekme uz skābju - sārmu līdzsvaru
Uzturproduktu ietekmē šķirami divi aspekti:
•    paša uzturprodukta pH;
•    uzturprodukta ietekme uz skābju - sārmu līdzsvaru
kā uzturprodukts pēc tā uzņemšanas maina organisma pH.
Stipru skābumu (pH = 5,0 - 5,5) izraisoši uzturprodukti: cepts uzturs, liellopa gaļa, sāls, tuncis, baltais cukurs, alus, gāzēti dzērieni, mākslīgi saldinātāji, rudzu un kviešu maize, piena produkti, sīpoli, ķiploki, ķirbji, pipari, valrieksti.
Vidēju skābumu (pH = 6,0 - 6,5) izraisoši uzturprodukti: baltmaize, augstākā labuma miltu izstrādājumi, rīsi, popkorns ar sāli un sviestu, čipsi, skābēti kāposti, kartupeļi, siļķe, forele, lasis, store, saldināts jogurts, saldinātas augļu sulas, pupas, melones, zaļi banāni, avokado, vīns (uzskata, ka vīns ir īpaši kaitīgs zobiem, ja to malko lēnām un ilgi), siers, olas, kafija, cilvēka kaitīgākais ieradums – smēķēšana.
Vāju skābumu un neitrālu vidi (pH = 6,5 - 7,0) izraisoši uzturprodukti: olas baltums, govs un kazas piens, pilngraudu sausiņi, bietes, spināti, sēņu mērce, nerafinēti krekeri, garneles, fruktoze, marinētas olīvas, anšovi.
Lai mutē mazinātu skābo vidi, pēc katras ēdienreizes ieteic lietot košļājamo gumiju vai apēst siera gabaliņu (tas novērš/mazina maltītes ietekmē radušos skābo vidi). Ja starp ēdienreizēm dzer kafiju vai tēju, ir labi pievienot pienu. Cukura vietā būtu pievienojami cukura aizstājēji, kas skābu vidi neizraisa.
Stipri sārmainu vidi (pH = 8,5 - 9,0) izraisoši uzturprodukti: dārzeņu sulas, bumbieri, rozīnes, citroni, arbūzi, ananasi, melones, kivi, mango, papaija, vīnogas bez kauliņiem, žāvētas dateles un vīģes, malti cigoriņi, sparģeļi, brūnaļģes, laims (pievieno ūdenim, lai to padarītu sārmainu).
Interesanti, ka skābi citrusaugļi organismā veicina sārmainu vidi.
Vidēji sārmainu vidi (pH = 7,5 - 8,0) izraisoši uzturprodukti: kartupeļi ar mizu, kāposti, kāļi, svaigas zaļās pupas, ķirbji, brokoļi, pipari, paprika, zemenes, avenes, apelsīni, biezsula, bambusa dzinumi.
Vāji sārmainu vidi (pH = 7,0 - 7,5) izraisoši uzturprodukti: ūdens, gurķi, tomāti, banāni, sīpoli, ķirši, olas dzeltenums, dabiskais medus, diedzēti graudi, Briseles kāposti, baklažāni, sojas produkti, ingvera tēja, svaigi kokosrieksti, mandeles.
Skābi un sārmaini uzturprodukti
Visskābakie
Skābie
Maz skābie
Produktu kategorija
Maz sārmainie
Sārmainie
Vissārmainākie
Pārtikas saldinātāji, aspartāms
Baltais cukurs, brūnais cukurs
Melase, rafinēts cukurs
Saldinātāji
Nerafinēts cukurs
Kļavu sīrups, rīsu sīrups
Stēvija
Zilenes, mellenes, dzērvenes, žāvētas plūmes
Skābi ķirši, rabarberi, konservēti augļi, želejas, ievārījumi, kaltēti augļi, svaigi augļi ar cukuru
Plūmes, pārstrādātas augļu sulas, dateles, granātāboli, cidonijas
Augļi
Apelsīni, banāni, ķirši, ananasi, persiki, avokado, aprikozes, mandarīni, nektarīni
Dateles, vīģes, melones, vīnogas, papaija, kivi, ogas, āboli, bumbieri, rozīnes, maizeskoka augļi, ananasu guave
Citroni, arbūzi, liepas, greipfrūti, mango, papaija
Kartupeļi (bez mizas), raibās pupiņas, baltās pupiņas, cūku pupas, marinētas olīves
Vārīti spināti, sarkanās pupiņas, Briseles kāposti, lēcas
Dārzeņi, pākšaugi
Burkāni, tomāti, svaiga kukurūza, sēnes, kāposti, zirņi, kartupeļu mizas, olīvas, sojas pupiņas, puķkāposti, selerijas, kacenkāposti, kolrābji, miežu dzinumi, kviešu dzinumi, naktene, skābēti kāposti, puravi, skābenes rācenis
Ķirbji, zaļās pupiņas, bietes, selerijas, salāti, cukīni, saldie kartupeļi, brokoļi, lapu biete, hlorella, gurķi, zaļās sinepes, pienenes, ēdamās puķes, baklažāni, kāļi, redīsi
Sparģeļi, sīpoli, dārzeņu sulas, pētersīļi, svaigi spināti, brokoļi, ķiploki, ūdenskrese, pastinaks, jūras kāposti, lucerna
Zemesrieksti, valrieksti
Pekanrieksti, Brazīlijas rieksti
Ķirbju sēklas, saulespuķu sēklas
Rieksti, sēklas
Kastaņi
Mandeles, kokosrieksti
Zemesriekstu sviests
Kaņepju sēklu eļļa
Kukurūzas elfa, sezama sēklu eļļa
Eļļas
Rapšu eļļa, avokado eļļa
Linsēklu eļļa
Olīveļļa
Kvieši, plēkšņu kvieši, baltie milti, mīklas izstrādājumi, makaronu ēdieni: nūdeles, makaroni, spageti
Rīsu izstrādājumi, mieži, griķi, kukurūza, auzu pārslas, rudzi
Graudi
Amarants, prosa, melnie rīsi,
Liellopu gaļa, cūkgaļa, vēžveidīgie ­ēdamie gliemeži, omāri, gliemenes, austeres, garneles, ķemmes gliemenes
Tītara, vistas, jēra gaļa
Brieža gaļa, jūras zivis, lasis, tuncis, truša gaļa, speķis
Gaļa
Vistas krūtiņa
Govs siers,
homogenizēts
piens,
saldējums
Olas, sviests,
jogurts,
paniņas,
biezpiens, aitu tauki,
saldējums
Olas, piena
produkti
Sojas siers, sojas
piens, kazas piens,
kazas siers,
sūkalas
Mātes piens, govs
piens
Alus,
bezalkoholis-kie gāzētie
dzērieni,
spirtotie dzērieni,
stiprie liķieri,
vīni, citi
alkoholiskie
dzērieni
Kafija, koka-kola
Tēja
Dzērieni
Ingvera tēja
Zaļā tēja, žeņšeņa tēja
Zāļu tējas, citronu dzēriens, ūdens
Narkotikas un
ķimiskas vielas,
medikamenti,
pesticīdi,
herbicīdi
Saldumi un konfektes, kakao un
šokolāde
Citi produkti
Ābolu etiķis,
lecitīna granulas,
probiotiskas kultūras, sārmainie antioksidanti
Pārstrādāts
medus
Biškopības produkti
Ziedputekšņi,
jēlmedus
Liepziedu, viršu medus
Garšvielas
Austrumu dārzeņi - maitake, daikons,
pieneņu saknes,
šitaki sēnes, kombu, reiši, nori, umeboši, vakame
Kanēlis, karijs,
ingvers, sinepes,
čilli pipari, jūras
sāls, dažādas zāles
Teksta autors:Juris Leja,
RSU profesors, Dr. habil. med.


Avots: Žurnāls Materia Medica, (saīsināts – pilns raksts žurnālā „Materia Medica” 10/2011)
Pielāgota meklēšana

Jautājums
Vai Jūs regulāri lietojat zivju eļļu?


Lietoju periodiski
Jūsu atbilde
 

  Galvenā  Ziņas  Jautājums farmaceitam  Reklāmas iespējas  Autortiesības un atbildība  Autori  Kontakti