Nieres un urīnceļu darbības traucējumi
Gremošana un gremošanas traucējumi
Vīriešu veselība
Sirds un asinsvadu slimības
Vitamīni
Organisma attīrīšanās un atjaunošanās
Imunitāte
Acis un acu darbības traucējumi
Nervu darbības traucējumi
Alerģija
Saaukstēšanās
Sieviešu veselība
Kaitīgie ieradumi
Iesnas un deguns
Āda un ādas slimības
Mutes dobuma higiēna
Aktuālie un citi jautājumi
Galvas smadzeņu darbības traucējumi
Sāpes
Klepus
Aknu un žultspūšļa darbības traucējumi
Ausis un ausu darbības traucējumi
Vēnu slimības
Vakcinācija
Bērnu veselība
Ziņas/Zaļā tēja - veselības krātuve

   Kopš seniem laikiem zaļā tēja kalpo par dzērienu Nr.1 daudziem austrumu valstu iedzīvotājiem. Par tējas dzimteni tiek uzskatīta Ķīna. Pateicoties savam vērtīgajam sastāvam un ārstnieciskām īpašībām, zaļā tēja kļuva plaši izmantota visā pasaulē.

   Ar ko zaļā tēja atšķirās no melnās?

   Zaļā tēja un melnā tēja tiek izstrādātas no vienas un tās pašas izejvielas, taču pielietojot dažādus tehnoloģiskos procesus. Zaļā tēja mazāk tiek pakļauta apstrādei nekā melnā, tāpēc tai ir maz izteikts „tējas” aromāts un tai piemīt vairāk ārstniecisko īpašību.

   Zaļās tējas vērtības

   Zaļajā tējā tiek konstatēta vislielākā katehīnu koncentrācija, salīdzinot ar citiem pazīstamajiem augiem. Šīs vielas spēlē spēcīga antioksidanta lomu, tās nomāc to vielu darbību, kuras spēj izsaukt šūnu mutāciju. Tējas antioksidatīva darbība ir spēcīgāka nekā C un E vitamīniem. Tējas regulāra lietošana var samazināt vēža rašanās risku.

   Zaļā tēja labvēlīgi ietekmē asinsvadus, neļaujot holesterīnam izgulsnēties uz to sieniņām. Tas ir lielisks aterosklerozes profilakses līdzeklis.

   Pētījumi parādīja, ka zaļā tēja pazemina glikozes līmeni asinīs. Šo tējas īpašību var izmantot diabēta papildus terāpijai.

   Zaļajai tējai piemīt pretmikrobu, antivirāla, pretiekaisuma darbība. Tā lieliski remdē slāpes, tonizē nervu sistēmu, sniedz enerģiju organismam. Starp citu, tieši zaļā tēja paātrina vielmaiņas procesus organismā, tauku izvadīšanu, un ir visdrošākais novājēšanas līdzeklis.

   Par zaļās tējas svarīgākām sastāvdaļām

   Vielas, kuras nosaka tējas ārstnieciskās īpašības ir tanīni, ēteriskās eļļas, alkaloīdi, olbaltumvielas, amonoskābes, vitamīni.

   Tanīni ir vielas, kas galvenokārt nosaka zaļās tējas savelkošu, nedaudz rūgtu garšu. Kofeīna savienojumam ar tanīniem piemīt P vitamīna īpašības – kapilārus stiprinoša un hipotenzīva darbība, C vitamīna darbības aktivizēšana.

   Eteriskās eļļas tējā nav daudz, tās nodrošina vieglu patīkamu tējas aromātu. Tās pozitīvi ietekmē CNS un rada noteiktu emocionālo fonu.

   Galvenais tējas alkoloīds ir kofeīns. Kā jau minēts augstāk, tējā kofeīns ir savienots ar tanīniem, tāpēc kofeīna iedarbība uz CNS ir maigāka. Tas stimulē garīgās spējas, paātrina domāšanas procesu. Jāatzīmē, ka tēja satur arī citus alkoloīdus, nelabvēlīgus mūsu organismam, piemēram, guanīnu, kurš var nonākt uzlējumā, ja tēju ilgi silda.

   Tējas sastāvā ietilpst praktiski visi vitamīni. Būtiskie ir P un C2, kurš sekmē vitamīna C uzkrāšanos organismā. Tējā ir A, K, E, D vitamīni, kuri palīdz izvadīt šlakvielas no organisma. Svaiga tējas lapa satur vairāk C vitamīna nekā svaigi spiesta citronu vai apelsīnu sula. Zaļajā tējā C vitamīns ir lielākā daudzumā nekā melnajā vai sarkanajā tējā!

   Olbaltumvielu saturs zaļajā tējā ir lielāks nekā pārējos tēju veidos. Tējā atklātas ap 17 aminoskābēm, starp kurām ir glutamīnskābe, kura veicina organisma atjaunošanos pēc lielas slodzes.

   Dzeriet zaļo tēju bez piedevām, lai tā maksimāli saglabātu savas ārstnieciskās īpašības, vai arī zaļās tējas ekstrakta kapsulas, kam nepatīk tēju dzeršana, bet kur saglabātas visas zaļās tējas ārstnieciskās īpašības.

Pielāgota meklēšana
Jautājums
Vai Jūs regulāri lietojat zivju eļļu?


Lietoju periodiski
Jūsu atbilde
 

  Galvenā  Ziņas  Jautājums farmaceitam  Reklāmas iespējas  Autortiesības un atbildība  Autori  Kontakti